Zanim przyszło mi spłodzić tego posta, zastanawiałam się przez jakiś czas, czy mam piać z zachwytu nad każdym przysłanym mi produktem czy mam być uczciwa względem siebie, i wszystkich tych, którzy zajrzą w moją przestrzeń w Internecie. Jak się można było domyślić, wybrałam opcję, z którą ja i moje sumienie będziemy się lepiej czuć.
Aha, pomimo wszystko jest to post "sponsorowany" przez #Streetcom i #SmakowitaPajda ;)
Zdecydowałam się na udział w kampanii, ponieważ byłam ciekawa co to za wynalazek, który może zastąpić tradycyjny smalec. A że jestem w fazie, gdzie mój organizm postanowił do minimum ograniczyć zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso i tłuszcze), to tym bardziej ucieszyłam się z zakwalifikowaniu do testów.
Paczka, która została dostarczona mi przez kuriera, zadziwiła mnie swoją zawartością, ponieważ pełna była opakowań smalczyku z cebulką i jabłkiem oraz jednym (:D) z ziołami grodowymi.
Czy Smakowita Pajda jest smakowita? Skład. ;)
Przyznam się szczerze, że do smalczyku roślinnego podchodziłam bardzo sceptycznie. Pomimo tego, że producent deklaruje, że smalczyk jest w 100% roślinny i nie zawiera konserwantów, to jednak przed oczami miałam najtańszy utwardzony olej palmowy uformowany w niekształtną breję.Okazało się jednak, że zapach smalczyku roślinnego po otwarciu opakowania przypomina ten tradycyjny - ze słoniny, ze skwarkami i cebulką.
Poniżej umieszczam skład Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi i poniżej - z cebulką i jabłkiem:
Skład smalczyku roślinnego - Smakowita Pajda |
oraz jakie aromaty zostały zastosowane.
Na plus - rzeczywiście lista składu smalczyku jest naprawdę krótka.
Źródło tłuszczy.
O tym, że tłuszczy nie powinno wykluczać się z diety, pisałam przy okazji posta na temat 7 rudych mitów na temat zdrowego żywienia.Obie wersje smalczyku są źródłem tłuszczów nasyconych oraz jedno- i wielonienasyconych.
O ile działanie tych pierwszych nie jest pewne: ostatnie badania dowodzą, że tłuszcze nienasycone nie mają większego wpływu na wzrost stężenia "złego" cholesterolu we krwi, chociaż znajdują się głównie w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, smalcu, śmietanie, maśle, pełnotłustym mleku, serach żółtych i oleju kokosowym, to stanowią mniejszość w składzie.
Tłuszcze nienasycone mają dobry wpływ na serce. uprawniają pracę mózgu i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
Doznania smakowe :)
Sam smalczyk nie jest zły. Ba, smakował nawet mojemu mięsożernemu ślubnemu i jego równie mięsożernym kolegom, choć jego zdaniem cebulka jest odrobinę zbyt twarda i trzeszczy w zębach.
Ja, jako "znawca", na kanapce z ogórkiem nie wiem, czy potrafiłabym odróżnić smalczyk roślinny od tradycyjnego smalcu, choć dla mnie jest ciut mdły, ale to kwestia indywidualnych upodobań.
Jajecznica usmażona na smalczyku, również dała radę. :)
Wersja z ziołami czeka na testy.
Wersja z ziołami czeka na testy.
Smalczyk wystarczy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Niekoniecznie w lodówce, ponieważ po wyjęciu jest twardy i trudno jest go rozsmarować.
Jadłem polecam rewelacja
OdpowiedzUsuń