26 cze 2018

Testuję Belvita Breakfast Soft Bakes

Nie powiem, zdarza mi się czasami "zgrzeszyć", i jak każdy normalny człowiek opchać się ciastkami (taki permanentny cheat meal). Co więcej, ostatnio zostałam też "testerką" ciasteczek belVita Breakfast Soft Bakes.
Wersja Soft Bakes belVity są względną nowością na rynku.
Są to ciasteczka, których odróżnia fakt... bycia miękkimi ciasteczkami, co pośród wszystkich ogólnodostępnych, kruchych, są pewnym zaskoczeniem.


Każde 50-cio gramowe ciastko dostępne jest w dwóch wersjach smakowych - z żurawiną lub bez dodatków, zapakowanych w folijkę (niech ktoś wymyśli inny sposób pakowania, proszę!).
Ciastka belVita Soft Bakes
Z informacji znalezionych w internecie (albo w wersjach dostępnych w sklepach, a nie próbki) wynika, że jedno ciasteczko belVita Soft Bakes dostarcza energii na 4 godziny. Moje - na cały poranek*.
*a to dzięki wysokiej zawartości skrobi wolno trawionej (SDS), która jest wolno uwalnianym węglowodanem. Spożycie produktów o wysokiej zawartości skrobi wolno trawionej podnosi stężenie glukozy we krwi po posiłku w mniejszym stopniu niż  spożycie produktów o niskiej zawartości SDS. (orly?)
P.S. Skrobia "wolno trawiona" to ta, która jest zawarta w produktach z mąki pełnoziarnistej. Większej filozofii tu nie ma.

Jak smakują ciastka belVita Soft Bakes?

Szczerze? Mogą nie smakować każdemu, bo nie są standardowymi, kruchymi ciastkami. W smaku wyczuwalna jest mąka i proszek do pieczenia(?), a konsystencją przypominają biszkopt. W moim odczuciu ciasteczka są ciut zbyt słodkie, ale może to wynikać z tego, że cukru na co dzień nie używam prawie w ogóle. Ale ogólnie - ok.

Skład:

belVita Soft Bakes Wersja bez dodatków:
Zboża 48,3% [mąka pszenna 25,9%, zboża pełnoziarniste 19,5% (grys gryczany pełnoziarnisty 15,2%, mąka pszenna pełnoziarnista 1,1%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 1%, mąka orkiszowa pełnoziarnista 1%, płatki owsiane 1%) maka ryżowa 2,7%, mąka pszenna słodowa 0,2%], cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana, inulina, izomaltuloza, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), substancja wypełniająca (maltitole), sól, substancja spulchniająca (węglany sodu), emulgator (lecytyna sojowa), aromaty, składniki mineralne (tlenek magnezu, żelazo elementarne), gluten pszenny, dekstroza, witaminy (witamina B6, kwas foliowy)

Wartości odżywcze na 1 ciastko (50g):
Wartość energetyczna: 193 kal
Tłuszcz: 5,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5g
Węglowodany: 32g
w tym cukry: 8,8g
w tym skrobia: 20g
Błonnik: 3,3g
Białko: 3,0g
Sól: 0,35g

belVita Soft Bakes z dodatkiem żurawiny
Zboża 43,3% [mąka pszenna 23,4%, zboża pełnoziarniste 17,4% (grys gryczany pełnoziarnisty 13,7%, mąka pszenna pełnoziarnista 1%, mąka jęczmienna pełnoziarnista 0,9%, mąka orkiszowa pełnoziarnista 0,9%, płatki owsiane 0,9%) maka ryżowa 2,4%, mąka pszenna słodowa 0,1%], cukier olej rzepakowy, kawałki suszonej żurawiny 7,9% [cukier trzcinowy, kawałki żurawiny 2,6%, stabilizator (glicerol), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), olej słonecznikowy, skrobia modyfikowana, inulina, izomaltuloza, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), rodzynki 2%, sól, substancja spulchniająca (węglany sodu), emulgator (lecytyna sojowa), aromaty, zagęszczony sok z czerwonej porzeczki 0,3%, składniki mineralne (tlenek magnezu, żelazo elementarne), gluten pszenny, dekstroza, witaminy (witamina B6, kwas foliowy)

Wartości odżywcze na 1 ciastko (50g):
Wartość energetyczna: 192 kal
Tłuszcz: 5,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5g
Węglowodany: 32g
w tym cukry: 11g
w tym skrobia: 18g
Błonnik: 3,4g
Białko: 2,4g
Sól: 0,32g

Duży plus dla belVity za zrezygnowanie z utwardzonych tłuszczy roślinnych i postawienie na rzepakowy i słonecznikowy. Fajnie, że użyto mąki pełnoziarnistej, szkoda że nadal stanowi mniej niż 50% całej użytej do wyrobu produktu.
Ogromna pała należy się natomiast za ilość cukru - jednak moje kubki smakowe miały rację. Stanowi on 1/5 masy produktu - w zależności od wersji 1,5-2 łyżeczek cukru na jedno ciastko. Dużo. Dodatkowo wpakowano izomaltulozę, która także jest źródłem glukozy i fruktozy.
Wiem, że izomaltuloza występuje naturalnie na przykład w trzcinie cukrowej, jednak w przemyśle otrzymywana jest poprzez przetwarzanie sacharozy (cukru).
Inulina natomiast ma szereg właściwości, też tych prozdrowotnych - jest między innymi naturalnym prebiotykiem.
Producent zachęca do włączenia ciastek belVity w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety oraz zdrowego stylu życia. 1 ciastko belVita Soft Bakes + produkt mleczny + porcja owoców + iepły napój.
Jako dodatek do owsianki/ kaszy manny - hmm....? Czy na pewno?

Podsumowując:
Ciastka belVita Soft Bakes wyróżniają się od innych produktów na rynku. Pomimo tego, że ich skład nie jest idealny, na pewno chętniej sięgnę po Soft Bakes niż po "tradycyjnego" Snickersa. Może nie na co dzień, ale na szybko podczas biegania po górach czy w trakcie całodniowego wypadu na rower - i owszem.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

staty