Cukier waniliowy w ciągu kilku minut można przyrządzić samemu w domu. A jeśli ja mogę, to musi być proste! ;)
Pół życia spędziłam w nieświadomości, że 90% opakowań cukru dostępnego w sklepie to cukier wanilinowy, a nie waniliowy.
Wanilia to roślina, która stosowana jest jako przyprawa.
Wanilina to syntetycznie pozyskiwany związek chemiczny, mniej aromatyczny, który z wanilią ma niewiele wspólnego.
źródło: |
Jak zrobić domowy cukier waniliowy?
Przepis jest banalnie prosty.
Wystarczy dowolny cukier - ja od jakiegoś czasu, jeśli używam, to cukier trzcinowy, rozdrobnić za pomocą blendera.
Albo zakupić cukier drobno mielony :)
Albo zakupić cukier drobno mielony :)
Co więcej, nawet brak blendera czy zamknięty spożywczak nie powinien utrudnić wykonania kolejnych kroków:
Wanilię nacinam wzdłuż, nasiona mieszam z cukrem, a samą laskę również wkładam w szczelny słoik. Słoik zamykam. Po około 2 tygodniach, cukier powinien przejść aromatem z wanilii.
Koszt przygotowania domowego cukru waniliowego jest nieporównywalnie niższy od cukru zakupionego w sklepie, nawet jeśli sama wanilia nie będzie klasy super-premium. O zdrowiu nie wspominając.
W dyskoncie na literę "L", wanilię można kupić już za 4,44 za 2 laski. ;)
Problem 1. Co zrobić jeśli domowy cukier waniliowy zacznie się kończyć?
Dosypać. Wanilia będzie jeszcze przez jakiś czas oddawać aromat.
Problem 2. Co jeśli wanilia zacznie tracić aromat? Ja - wkładam do słoika kawałki laski wanilii nawet jeśli środek wykorzystuję do czegoś innego.
Ruda Wredna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz